Analýza a návrh implementace business modelu předplatného - Dlouhá, Andrea (2024)
Cílem této bakalářské práce je návrh implementace business modelu předplatného ve vybrané společnosti na základě analýzy tohoto business modelu a kvantitativního průzkumu jeho potenciálního zákaznického segmentu. Dílčími cíli je pak bližší popis konkrétních činnostní nutných k úspěšné implementaci nového business modelu. Těmito činnostmi je například řízení vztahů se zákazníky, řízení struktury nákladů a příjmů nebo řízení komunikace a propagace tohoto business modelu. Teoretická část se formou literární rešerše věnuje základnímu definování předplatného jako business modelu, jeho historii, ekonomice, pohledu na způsoby jeho propagace, spotřebnímu chování jeho zákazníků a kritice, která je na adresu předplatných často směřována. Metodologie pak specifikuje kvantitativní výzkum, který byl k návrhu na implementaci business modelu předplatného v konkrétní společnosti využit. V praktické části je nejdříve provedena strategická analýza vybrané společnosti a následně je na základě výsledků dotazníkového šetření vytvořen návrh na implementaci předplatného ve vybrané společnosti. Výsledkem této bakalářské práce je návrh implementace business modelu předplatného typu access formou frameworku Business Model Canvas, ve kterém jsou podrobněji popsána specifika jednotlivých složek tohoto frameworku a činností nutných k úspěšné implementaci a provozování nového business modelu.