Analýza portfolia vybraných penzijních společností v rámci 3. důchodového pilíře v letech 2013 – 2023 - Lutovský, Ondřej (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze portfolia vybraných penzijních společností.Hlavním cílem je posoudit výkonnost penzijních fondů a zhodnotit efektivitu investic z hlediska výnosnosti a provozních nákladů. Teoretická část podává přehled na základě literární rešerše o penzijních systémech, českém důchodovém systému, finančních trzích a konceptech z behaviorální ekonomie a ekonomie veřejného sektoru. Praktická část je založena na komparativní analýze základních ukazatelů a výnosnosti penzijních fondů, jejichž výnosnost je také porovnávána se zástupci kapitálového trhu, a obsahuje rovněž komparativní studii portfolia vybraných penzijních společností. Součástí samotné práce je i doporučení týkající se zlepšení struktury portfolia 3. důchodového pilíře. Výsledky práce ukazují penzijní spoření jako neefektivní investici z hlediska výnosnosti a nákladů spojených s jejím provozem.