Analýza portfolia vybraných penzijních společností v rámci 3. důchodového pilíře v letech 2013 – 2023 - Lutovský, Ondřej; Milaniaková, Lucie; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze portfolia vybraných penzijních společností.Hlavním cílem je posoudit výkonnost penzijních fondů a zhodnotit efektivitu investic z hlediska výnosnosti a provozních nákladů. Teoretická část podává přehled na základě literární rešerše o penzijních systémech, českém důchodovém systému, finančních trzích a konceptech z behaviorální ekonomie a ekonomie veřejného sektoru. Praktická část je založena na komparativní analýze základních ukazatelů a výnosnosti penzijních fondů, jejichž výnosnost je také porovnávána se zástupci kapitálového trhu, a obsahuje rovněž komparativní studii portfolia vybraných penzijních společností. Součástí samotné práce je i doporučení týkající se zlepšení struktury portfolia 3. důchodového pilíře. Výsledky práce ukazují penzijní spoření jako neefektivní investici z hlediska výnosnosti a nákladů spojených s jejím provozem.
Vedoucí práce: Lucie Milaniaková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses