Vývoj mlékárenského průmyslu v Československu v období 1955–1965 - Průšová, Sandra; Drábek, Jakub, 1989-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj mlékárenského průmyslu v Československu v období 1955–1965. Jejím cílem je ověřit pravdivost hypotézy, že v průběhu sledovaných let došlo k nárůstu spotřeby primární suroviny odvětví, tedy mléka. První část práce nastiňuje vývoj mlékárenského průmyslu od začátku 20. století do roku 1955, zároveň popisuje výchozí faktory a dopady plánované ekonomiky, kolektivizaci a definuje ekonomické veličiny a jejich vztah k národohospodářskému plánování, které jsou následně aplikovány v praktické části. Druhá část zkoumá konkrétní aspekty vývoje zemědělství, hodnotí plnění a cíle pětiletých plánů a dále navazuje analýzou komparace mlékařství s vybranými ekonomickými veličinami. Výsledkem je zamítnutí hypotézy o nárůstu spotřeby primární suroviny, tedy mléka, neboť z podložených dat dochází k poklesu mléka ve sledovaném období ovlivněné ekonomickými a zemědělskými podmínkami nebo změnami preference spotřebitele.
Vedoucí práce: Jakub Drábek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses