Vybrané faktory spokojenosti a motivace zaměstnanců - Čechtický, David (2024)
Zaměstnanci byli, jsou a vždy budou nejvýznamnější částí většiny společností. Český trh se v současnosti potýká s velmi nízkou nezaměstnaností. V důsledku nedostatečné nabídky pracovních sil, se firmy musí soustředit na svůj vlastní lidský kapitál a snažit se o něj pečovat, motivovat a rozvíjet jeho potenciál s ohledem na individuální charakteristiky a věk. Cílem této práce je analýza jednotlivých faktorů motivace a spokojenosti zaměstnanců v kontextu věkové diverzity na pracovišti ve vybrané bankovní instituci. Analýza posuzuje vliv určitých faktorů spokojenosti a motivace zaměstnanců prostřednictvím dotazníkového šetření, které vycházelo z hypotéz a výsledků kvalitativního výzkumu provedeného prostřednictvím diskuzních skupin, řízených externí službou. Dotazník se zaměřuje na oblasti leadershipu, vzdělávání, IT podpory a komunity. Tyto oblasti byly identifikovány jako klíčové během diskuzních skupin a zkoumá pohled zaměstnanců dané instituce na ně. Na základě analýzy jsou prezentovány výsledky a formulována doporučení pro bankovní společnost, která slouží jako podklad pro implementaci dalších opatření týkajících se motivace a spokojenosti zaměstnanců. Výzkum odhalil vysokou úroveň leadershipu v instituci. Na druhou stranu však též nedostatečnou podporu v oblasti IT a identifikovány byly i rozdílné názory jednotlivých generací na možnosti rozvoje. Dále byly pozorovány rozdílné pohledy na sociální prostředí v rámci bankovní organizace.