Analýza vlivu nástrojů rodinné politiky na účast žen na trhu práce v České republice, Francii, Švédsku a ve Velké Británii v letech 2013–2023 - Najmanová, Natálie (2024)
Bakalářská práce zkoumá vliv rodinné politiky na participaci žen na trhu práce. Využitím komparace vybraných finančních a nefinančních nástrojů rodinné politiky ve vybraných zemích, které reprezentují jednotlivé modely rodinné politiky je odhaleno, jakým způsobem a prostřednictvím které kombinace nástrojů může státní rodinná politika ovlivnit zaměstnanost žen. Pro komparaci s Českou republikou byly zvoleny státy zastupují modely sociálního státu původní typologie G. Esping-Andersena. Velká Británie reprezentuje liberální model, Francie zastupuje konzervativní model a Švédsko je zástupcem sociálně-demokratického modelu. Komparativní analýza vedla k identifikaci nastavení nástrojů rodinné politiky, které efektivněji podporují účast žen na trhu práce. K těmto nástrojům patří systém rodičovské, mateřské a otcovské dovolené, který by měl podněcovat k dřívějšímu návratu do pracovního procesu. Zároveň by matkám měla být zajištěna svoboda rozhodnout se, zda se vrátí do práce dříve, nebo zda dají přednost péči o dítě v domácím prostředí. Dalším nástrojem jsou služby péče o děti v předškolním věku, v rámci kterých by měla být zajištěna rozvinutá síť těchto zařízení, přičemž jejich kvalita by měla být zaručena. V neposlední řadě je důležitým nástrojem nabídka flexibilních forem práce, která matkám umožní lépe skloubit pracovní a rodinný život. Na závěr jsou předneseny návrhy pro státní rodinnou politiku České republiky, které podpoří vyšší účast žen na trhu práce. Aktérům české rodinné politiky se doporučuje provést změnu v poskytování rodičovského příspěvku a rodičovské dovolené, které budou ženy více motivovat k brzkému návratu zpět do práce. Dále se doporučuje rozvoj sítě služeb pro péči o děti v předškolním věku, přičemž kvalita služ