Dopad brexitu na hospodářské vztahy mezi Českou republikou a Velkou Británií - Kruml, Filip (2024)
Tato bakalářská práce je analýzou tzv. brexitu na hospodářské vztahy České republiky a Velké Británie. V teoretické části se autor věnuje Spojenému království, jeho politickému systému a vývoji brexitu, současně vysvětluje základní pojmy spojené s brexitem a nadefinované makroekonomické ukazatele. V praktické části analyzuje data týkající se České republiky a Velké Británie a testuje stanovenou hypotézu, že brexit měl významný dopad na hospodářské vztahy obou zemí. Tato hypotéza je zamítnuta, přestože brexit negativní dopad na vzájemné hospodářské vztahy měl. Po brexitu došlo k odlivu investic a poklesu vzájemného obchodu a zároveň došlo ke zdražení některého zboží, kvůli možným tarifům, což se promítlo do rostoucí inflace. Toto ochlazení vzájemných hospodářských vztahů následovalo navrácením se na hodnoty před brexitem, a tak nelze hovořit o významném dopadu. Přínos práce spočívá v uceleném pohledu na dopady brexitu na britskou ekonomiku a vzájemné hospodářské vztahy Velké Británie s Českou republikou.