Dopad brexitu na hospodářské vztahy mezi Českou republikou a Velkou Británií - Kruml, Filip; Kovář, Martin, 1965-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce je analýzou tzv. brexitu na hospodářské vztahy České republiky a Velké Británie. V teoretické části se autor věnuje Spojenému království, jeho politickému systému a vývoji brexitu, současně vysvětluje základní pojmy spojené s brexitem a nadefinované makroekonomické ukazatele. V praktické části analyzuje data týkající se České republiky a Velké Británie a testuje stanovenou hypotézu, že brexit měl významný dopad na hospodářské vztahy obou zemí. Tato hypotéza je zamítnuta, přestože brexit negativní dopad na vzájemné hospodářské vztahy měl. Po brexitu došlo k odlivu investic a poklesu vzájemného obchodu a zároveň došlo ke zdražení některého zboží, kvůli možným tarifům, což se promítlo do rostoucí inflace. Toto ochlazení vzájemných hospodářských vztahů následovalo navrácením se na hodnoty před brexitem, a tak nelze hovořit o významném dopadu. Přínos práce spočívá v uceleném pohledu na dopady brexitu na britskou ekonomiku a vzájemné hospodářské vztahy Velké Británie s Českou republikou.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses