Strategická analýza podniku U Malířských - Lejčar, Tadeáš (2024)
Tato práce se zaměřuje na poskytnutí užitečných doporučení pro vedení analyzovaného podniku U Malířských, která napomohou k dosažení jeho podnikových cílů. Práce zahrnuje použití několika strategických nástrojů a metod, které jsou představeny v teoretické části a aplikovány v praktické části za účelem získání relevantních výsledků, jež budou podkladem pro formulaci doporučení. Struktura práce zahrnuje analýzu vnějšího prostředí a analýzu vnitřních faktorů. Mezi nástroje vnější analýzy patří PESTEL analýza, analýza odvětví, analýza konkurence, mapa konkurenčních skupin a Porterův model pěti sil, které slouží k identifikaci příležitostí a hrozeb. V rámci vnitřní analýzy jsou použity nástroje jako VRIO analýza, finanční analýza a portfolio analýza, jež identifikují silné a slabé stránky podniku. Výsledky vnější a vnitřní analýzy jsou dále analyzovány pomocí SWOT analýzy a analýzy rizika v části syntéza.