Finanční řízení developerského projektu z pohledu Investora - Kokoška, Ondřej (2024)
Tato diplomová práce se zabývá finančním řízením developerských projektů. Jejich ziskovost vlivem externích faktorů klesá a je důležité, aby měl Investor pod kontrolou finanční aspekty a dokázal je v průběhu realizace projektu správně řídit. V teoretické části je rozebrána komplexnost projektového financování včetně typů rezidenčních projektů. Dále jsou vysvětlené jednotlivé etapy realizace od předinvestiční, investiční, až po provozní. Následně jsou identifikovány role všech zúčastněných stran a jejich dopad na Investorovo finanční řízení. Nedílnou součástí je sestavení tzv. projektové bilance, která je hlavním nástrojem pro finanční řízení a následného vyhodnocení finanční úspěšnosti společně se stanovením ukazatelů jako jsou: čistá současná hodnota (NPV) a vnitřní výnosové procento (IRR). Cílem práce je analýza sestavené projektové bilance a její následné vyhodnocení, které porovnává plán Investora s realitou realizovaného projektu a identifikace vlivů, které odchylku způsobily. Praktická část se zabývá případovou studií konkrétního rezidenčního developerského projektu, který byl realizován v rámci fondové holdingové skupiny v České republice. Projekt ilustruje veškeré kroky Investora od sestavení finanční projektové bilance a rozhodnutí o realizaci až po samotné vyhodnocení projektu na jejímž základu je sepsáno doporučení, které umožní budoucím Investorům lépe finančně řídit podobné developerské projekty.