Vliv minimální mzdy na výplatu dávek státní sociální podpory a snížení chudoby v České republice v letech 2009 – 2022 - Kluďáková, Lucie (2024)
Tato bakalářská práce si klade za cíl zkoumat vliv minimální mzdy na výplatu státní sociální podpory a její dopad na snížení chudoby v České republice v letech 2009 – 2022. Práce zkoumá jakým způsobem zvyšování minimální mzdy ovlivňuje příjmy občanů a jakým způsobem může ovlivnit jejich nároky na sociální podporu. Prvním hlavním cílem je ověřit hypotézu, že zvýšení minimální mzdy povede ke snížení počtu lidí závislých na sociálních dávkách. Druhým cílem práce je posouzení vlivu zvyšování minimální mzdy na snižování chudoby. Problematika přerozdělování státní sociální podpory je aktuální a má významný dopad na společnost. Tato práce přispívá k lepšímu pochopení vlivu minimální mzdy na životní situaci lidí závislých na sociální podpoře. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou sociálněpolitických doktrín, shrnutím 2. pilíře sociálního zabezpečení v České republice, objasněním minimální mzdy, přehledem o chudobě v České republice a jejími metodami měření. Praktická část bakalářské práce obsahuje vývoj minimální mzdy za sledované období, analýzu vývoje dávek sociální podpory a vlivu minimální mzdy na ně, stejně tak obsahuje vývoj míry chudoby za pomoci dvou ukazatelů. Jedním je hranice příjmové chudoby a druhým míra materiální deprivace. Následně je použita korelační analýza a regresní analýza, kde jedním z proměnných jsou právě ukazatelé míry chudoby a druhou proměnnou je minimální mzda. Práce také obsahuje analýzu hrubých peněžních příjmů, která umožňuje charakterizovat trendy v podílu sociálních dávek na celkových příjmech. Výsledky slouží k posouzení vztahu mezi minimální mzdou a strukturou příjmů, a k určení dopadu na snižování chudoby.