Smluvní servisní marže dle standardu IFRS 17 - Pojistné smlouvy - Vaníček, Jan (2024)
Práce modelovala výpočet smluvní servisní marže při prvotním uznání a následném ocenění pro vybrané skupiny pojistných smluv v obecném oceňovacím modelu podle IFRS 17 Pojistné smlouvy. Teoretická část poskytla přehled základních aspektů standardu IFRS 17 ve vztahu k smluvní servisní marži. V praktické části byly modelovány scénáře skupin pojistných smluv formou analýzy na základě dat z reálné komerční pojišťovny. Analýza byla zaměřena na smluvní servisní marži pro různé scénáře a různé skupiny vydaných smluv pojištění rizika smrti. Scénáře ilustrovaly prvotní uznání a následné ocenění včetně dopadu do účetních výkazů a dodatečných zveřejněných informací. Byly vysvětleny efekty vybraných situací, jako různé rozložení peněžních toků v čase či změny finančních i nefinančních předpokladů. Byly modelovány jak ziskové, tak nevýhodné skupiny smluv.