Zaměstnanecké benefity jako nástroj motivace zaměstnanců ve společnosti XYZ - Rýdlová, Kristýna; Palíšková, Marcela, 1961-; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá zaměstnaneckými benefity, které působí jako nástroj motivace zaměstnanců ve společnosti XYZ. Hlavním cílem bakalářské práce je vytvořit návrh na efektivnější systém zaměstnaneckých benefitů ve společnosti XYZ. Prvním dílčím cílem je shrnutí hlavních teoretických poznatků vycházející z rešerše odborné literatury. Druhým dílčím cílem je zjistit spokojenost zaměstnanců s nabídkou zaměstnaneckých benefitů. Třetím dílčím cílem je identifikovat silné a slabé stránky současného systému benefitů. Text práce je rozdělen na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou na základě odborné literatury popsána témata řízení lidských zdrojů, motivace a zaměstnanecké benefity. Praktická část se zabývá charakteristikou společnosti, popisem stávajícího systému zaměstnaneckých benefitů ve společnosti a v neposlední řadě vyhodnocením dotazníkového šetření. Na základě dotazníkového šetření jsou v poslední kapitole praktické části předloženy návrhy a doporučení na efektivnější systém zaměstnaneckých benefitů.
Vedoucí práce: Marcela Palíšková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses