Odkrytie tržných segmentov potenciálnych spotrebiteľov vína - Vaľová, Natália; Koudelka, Jan; Zamazalová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá segmentáciou potenciálnych spotrebiteľov vína. Cieľom práce je odkrytie segmentov potenciálnych spotrebiteľov vína, ktorí predstavujú neobjavenú príležitosť trhu pre firmy. V teoretickej časti je čitateľovi priblížená problematika týkajúca sa spotrebiteľa, jeho správania a nákupného rozhodovania. Ďalej sa v teoretickej časti nachádza definovanie segmentácie trhu, proces segmentácie a marketingového výskumu. Praktická časť začína charakteristikou trhu vína v Českej republike. Prvým výskumom je výskum pomocou primárnych dát zozbieraných pomocou dotazníka autorkou práce. Následne boli dáta analyzované v programe IBM SPSS Statistics a vytvorili sa štyri zhluky. Druhý výskum vychádza zo sekundárnych dát od spoločnosti Median, ktoré sa nachádzajú v programe Data Analyzer MML-TGI. V programe bola prevedená faktorová analýza, zhluková analýza, kontingenčná, korešpondenčná a MCART analýza. Výsledkom tejto analýzy je vytvorenie piatich zhlukov. Poslednými časťami tejto práce sú prepojenie analýz primárnych a sekundárnych dát a vytvorenie marketingových odporúčaní.
Vedoucí práce: Jan Koudelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses