Míra korupce a ekonomická výkonnost v Evropské unii v letech 2012 - 2022 - Krátký, Martin; Soukupová, Jana; Laboutková, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Korupce je komplexní jev, který je odrazem ekonomických, politických a kulturních institucí daného státu. Existuje v každém státě ve větší či menší míře, ale vždy má zásadní vliv na mnoho aspektů socio-ekonomického charakteru. Odborná literatura popisuje mimo jiné vliv na ekonomickou výkonnost, se kterou je úzce spojena kvalita života. Evropská unie je region dlouhodobě nejméně postižený korupcí (Transparency International, 2022). Průměrná míra korupce se ve sledovaném období 2012-2022 signifikantně nezměnila, ale vývoj korupce mezi členskými státy byl odlišný. Práce má za cíl vysvětlit odlišnou míru korupce napříč členskými státy, potvrdit negativní vliv korupce na ekonomickou výkonnost s využitím nejnovějších dat a popsat rozdílný vývoj korupce napříč členskými státy ve zkoumaném období. K dosažení těchto cílů jsou zkoumány především souvislosti metriky vnímání korupce Corruption Perceptions Index (CPI) a dalších metrik ekonomické výkonnosti, kvality řízení státu, kvality života a kulturních dimenzí. V diskuzi možných příčin a následků odlišného vývoje míry korupce napříč státy ve sledovaném období jsou také zohledněny zprávy mezinárodních a nevládních organizací týkajících se legislativních změn a boje proti korupci. Praktická část práce formuluje charakteristiky států na základě míry korupce. Státy EU s nižší mírou korupce jsou charakterizovány vyšší ekonomickou výkonností, vyšší kvalitou řízení státu a vyšší kvalitou života. Z hlediska ekonomické výkonnosti jde především o vyšší HNP na obyvatele. Z hlediska kvality řízení státu jde především o vyšší kvalitu byrokracie a veřejných služeb, lepší regulace podporující soukromý sektor, rozvinutější právní stát, silnější demokracie a vyšší politická odpovědnost. Z hlediska kvality života jde především o del
Odlišný vývoj korupce ve zkoumaném období je pak spojen pouze s vývojem kvality řízení státu. Snížení míry korupce je spojeno se zvýšením kvality řízení státu. Zde je zaznamenán aktivní boj proti korupci, zejména skrze zesílení protikorupční legislativy, podpory protikorupčních orgánů, informační kampaně a zpřísnění trestů. Zvýšení míry korupce je spojeno se snížením kvality řízení státu. Zde je patrný nárůst nepřímých faktorů podporujících korupci, konkrétně snížení institucionálních kontrol, transparentnosti pravidel, zákonů a procesů a chování politiků ve vedoucích pozicích. Existují přesvědčivé souvislosti mezi korupcí a ekonomickou výkonností, kvalitou řízení státu, kvalitou života a kulturními dimenzemi. Kvalita řízení státu se navíc jeví jako důležitý faktor v krátkodobém vývoji míry korupce.
Vedoucí práce: Jana Soukupová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses