Strategie budování kariéry u rusky mluvících cizinců s vysokoškolským vzděláním na českém trhu práce - Smolkina, Sofia (2024)
Tato diplomová práce se zabývá pracovním uplatněním kvalifikovaných ruskojazyčných cizinců v České republice (ČR). Jejím hlavním cílem je prozkoumat strategie budování kariéry u rusky mluvících cizinců s vysokoškolským vzděláním na českém trhu práce. Teoretická část práce vymezuje problematiku uplatňování cizinců z třetích zemí v ČR a shrnuje poznatky týkající se strategií budování kariéry. Tyto informace jsou zpracovány metodou literární rešerše a slouží jako podklad pro analytickou část. Jádrem dané diplomové práce je empirická část, která představuje s využitím metody tematické analýzy získané výsledky kvalitativního šetření, realizovaného metodou polostrukturovaného hloubkového rozhovoru se třemi skupinami respondentů, rozdělených podle tří strategií, ve kterých jsou zaměstnáni. V průběhu analýzy byly zjištěny faktory ovlivňující volbu jednotlivé strategie, vnímané výhody a nedostatky každé z nich, spokojenost cizinců s prací v rámci strategií a souvislost vybrané strategie s procesem a úrovní integrace migrantů do hostitelské společnosti.