Plánování a následná realizace auditní zakázky - Palátová, Eliška (2024)
Tato diplomová práce se zabývá procesem plánování a následnou realizací auditní zakázky. Úvodní kapitola se věnuje definici auditu a zabývá se jeho zasazením v zákonech, regulací auditorské profese a definicí základních auditorských pojmů. Následující kapitola se věnuje jednotlivým krokům potřebným před přijetím auditní zakázky, porozumění účetní jednotce a v jejím závěru procesu stanovení významnosti. Třetí kapitola se zabývá identifikací rizik a následně také jejich vyhodnocení. V této kapitole jsou rozebrány jednotlivé kroky potřebné k identifikaci potenciálních rizik u dané zakázky a následné možnosti jejich vyhodnocení a naplánování relevantních auditních procedur k jejich pokrytí. Poslední teoretická část se zabývá získáním důkazních informací a následně také vyhodnocením následných událostí, předpokladu nepřetržitého trvání účetní jednotky a v konečném důsledku také posouzením účetní závěrky a výroční zprávy. Praktická část aplikuje teoretické poznatky na příkladu auditní zakázky klienta z odvětví maloobchodního prodeje.