Fiskální a sociální dopady různých mechanismů valorizace starobních důchodů - Brůna, Jan; Pavel, Jan, 1978-; Bárta, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku valorizací starobních důchodů a zkoumá rozdíly jednotlivých mechanismů v zemích Visegrádské čtyřky, v Německu a Rakousku zejména v posledních letech v návaznosti na vysokou inflaci. V teoretické části jsou představeny typy indexací a způsoby, jakými se valorizují penze v zemích střední Evropy. V praktické části je zkoumán dopad mechanismů na fiskální náročnost, dále vliv valorizací na vývoj náhradového poměru a jak reagovala politická scéna v oblasti starobních penzí. Práce poskytuje komplexní pohled na možnosti navyšování důchodů, jejich dopad do celkových výdajů v poměru k HDP a propojuje ekonomickou a sociální sféru.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses