Vliv zrušení superhrubé mzdy na výnosy daní z příjmů fyzických osob v ČR - Hálová, Eliška (2024)
Bakalářská práce zkoumá vliv daňové reformy realizované v roce 2021, která přinesla významné změny v inkasu daně z příjmů fyzických osob (DPFO). Nejdůležitější změnou pro tuto práci, bylo zúžení základu daně, tzv. zrušení superhrubé mzdy. Analýza vlivu této změny na veřejný rozpočet byla odhadnuta pomocí modelu časových řad ARIMA. Nejprve se predikovaly hodnoty v letech 2020, 2021 a 2022, které by se na DPFO mohly vybrat, pokud by nedošlo ke změně daňové legislativy a následně od těchto hodnot byly odečteny skutečné hodnoty inkasa DPFO. Zrušení superhrubé mzdy se na inkasu DPFO podle tohoto výpočtu projevilo poklesem o 93,98 mld. Kč. Dílčím cílem bylo odhadnutí vlivu zrušení superhrubé mzdy na inkaso daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (DPFO§6). Zde byl dopad odhadnut na 97,83 mld. Kč. Dále bylo zkoumáno, zda došlo k výrazným změnám v časových řadách DPFO a DPFO§6 v letech 2020 a 2021. Pro tento výzkum byl použit Chowův test strukturálních zlomů, který potvrdil výraznou změnu u DPFO§6 v obou letech a u DPFO jen v roce 2020.