Výrobní a logistické procesy v rámci energetického zpracování biomasy - Váchová, Tereza; Rathouský, Bedřich; Bečicová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá výrobními a logistickými procesy v rámci energetického zpracování biomasy. V teoretické části budou vysvětleny jednotlivé vybrané pojmy nezbytně nutné k představení si celého názvu práce i pro laiky v tomto oboru. Cílem diplomové práce je rozbor zpracovatelského a výrobního procesu zpracování především lesní štěpky za pomoci štěpkovacích strojů přes přijetí hrubě zpracované biomasy teplárnou a následné využití tohoto materiálu k výrobě energie. Vzhledem k aktivnímu pohybu v tomto odvětví jsou informace podpořeny osobní praxí, což by mohl být dobrý indikátor relevantnosti a využitelnosti dat pro další zájemce o toto téma a případné budoucí podnikání se štěpkou. Praktická část bude zaměřena na celý proces výroby energie od pokácení stromu v lese přes zpracování zbytků štěpkovacím strojem a odvozem materiálu do teplárny až po následnou konverzi štěpky na energii dodávanou do přilehlé aglomerace. Spojí se zde data získaná od společnosti Quenza s.r.o., která zajišťuje převážně logistický proces a zpracování zbytků stromů z hromad v lese až po příjezd do teplárny C-Energy Plana s.r.o., která začíná druhou fázi procesu počínající vážením dovezeného kamionu v areálu po zpracování biomasy v několikafázovém postupu vedoucího ke spalování materiálu ve fluidních kotlích, ve kterých se energie vyrábí. Důležitými přínosy práce, které je vhodné vyzdvihnout, jsou rozšíření obzorů nově příchozím do oblasti dřevařského průmyslu o práci s lesní štěpkou a průvod celým procesem jejího zpracování a osobní přínos do problematiky (nejedná se pouze o opis teorie či práci s neznámým).
Vedoucí práce: Bedřich Rathouský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses