Analýza dopadu expanze logistických služeb E-commerce ve vybrané oblasti České republiky - Tomek, Daniel (2024)
Tato diplomová práce zkoumá a popisuje e-commerce s důrazem na logistiku poslední míle. Jedná se o modelový příklad fungování logistických procesů pro toto odvětví. Cílem práce je zhodnocení dopadu změn při plánování distribuce zboží e-commerce včetně expanze do rurálních oblastí na modelovém podniku. Analýza probíhala na základě předpokladů a prognóz fungování logistických procesů v tomto odvětví. S dvěma experty na dané odvětví byly provedeny hloubkové rozhovory o fungování logistických procesů v tomto odvětví na jejichž základě byly dodány předpokládané data pro simulaci. Za pomocí simulace na softwaru Kira, který pro účely diplomové práce poskytla společnost Solvertech bylo zjištěno, že zkrácení skladových procesů vede k snížení nákladů na rozvoz. Ve všech porovnávaných ukazatelích došlo k minimální úspoře nákladů o 2 %. Omezením práce bylo, že data se opírají o prognózy a předpoklady.