Alternativní měřítka výkonnosti v účetních závěrkách průmyslových podniků - Mihulková, Anna; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Závodný, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
V dynamickém ekonomickém prostředí je důležité, aby investoři a další zúčastněné strany měli přístup k relevantním informacím o výkonnosti podniků. Tradiční finanční ukazatele nemusí vždy dostatečně odhalit skutečnou efektivitu a růstový potenciál podniku, proto se stále více využívají alternativní měřítka výkonnosti (APMs), která na výkonnost podniku poskytují doplňující pohled. Používání APMs s sebou nicméně přináší specifická rizika a výzvy, včetně nedostatečné standardizace a možné manipulace s výsledky. Z tohoto důvodu je čím dál více potřeba pečlivější regulace a standardizace v používání těchto ukazatelů. Cílem této diplomové práce je shrnout nejpodstatnější informace o alternativních výkonnostních měřítkách, včetně jejich vymezení a regulace. Empirická část práce si klade za cíl zmapovat výskyt alternativních měřítek ve výročních zprávách průmyslových společností, které jsou obchodovatelné na frankfurtské burze. Výsledný vzorek se skládá ze 48 společností, jejichž účetní období končí v roce 2023. Výsledky provedeného výzkumu naznačují, že průměrný počet vykazovaných alternativních měřítek je 8. Nejčastěji společnosti využívají ukazatel EBIT, čistý dluh a EBITDA. Podrobnější analýza čistého dluhu ukázala, že zdaleka ne všechny společnosti dodržují při vykazování alternativních měřítek stanovená pravidla.
Vedoucí práce: David Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses