Metódy viackriteriálneho rozhodovania v závislosti na počte variantov a kritérií - Kovaľová, Petronela; Vrbová, Lucie; Mojžíš, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cieľom diplomovej práce je identifikovať aké postupy ľudia intuitívne používajú pri viackriteriálnom rozhodovaní a zároveň zistiť, či sa tieto postupy menia vzhľadom na počet variantov a kritérií. Teoretická časť práce predovšetkým popisuje vybrané metódy viackriteriálneho hodnotenia variantov, následne predkladá zhrnutie doterajších poznatkov v tejto oblasti. V praktickej časti práce je prevedený výskum, kde na základe osobného stretnutia boli 53 účastníkom predložené úlohy týkajúce sa viackriteriálneho rozhodovania. Účastníci mali k dispozícií úlohy s dvoma kritériami a variantami a následne úlohy s piatimi kritériami a variantami. Účastníci popisovali svoje postupy výberu variantu a na základe toho identifikujeme metódy, ktoré používajú. Súčasťou výskumu je Berlin numeracy test a dotazník na rozhodovací štýl. Výsledky ukazujú, že metódy, ktoré ľudia používajú sa menia v závislosti od počtu variantov a kritérií. Neboli zistené rozdiely medzi mužskými a ženskými účastníkmi. Pri predpoklade, že účastníci s vyšším skóre v Berlin numeracy teste budú používať častejšie identifikovateľné metódy výsledky neboli štatisticky významné. Výsledky boli štatistický významne v prípade rozhodovacieho štýlu. Zistili sme, že jednotlivci, ktorí majú prevažujúci racionálny štýl zohľadňovali viaceré kritéria a varianty pri výbere variantu.
Vedoucí práce: Lucie Vrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses