Financování sportu v ČR - Chlupáčová, Zuzana (2024)
Tato práce se zabývá vlivem veřejných financí na činnost sportovních judistických oddílů působících v České republice. V rámci výzkumného vzorku 15 judistických klubů je zde zjišťováno, jaký podíl na příjmech zkoumaných judistických klubů mají veřejné finance, jaké procento zkoumaných judistických klubů je schopné pokrýt své náklady bez příjmů z dotací a jaká je skladba příjmů a výdajů hospodářsky nej-úspěšnějšího klubu. Následně je zde pomocí Pearsonova korelačního koeficientu zkoumán vztah mezi finančními ukazateli klubů a jejich sociální a sportovní úspěš-ností. Je zde zjištěno přibližně 50% průměrné zastoupení veřejných financí na celkových příjmech judistických oddílů a závislost 14 z celkových 15 klubů na těch-to příjmech. Největší část příjmů hospodářsky nejúspěšnějšího klubu pochází z jeho vlastní činnosti. Kluby s vyšším hospodářským výsledkem mají obecně nižší za-stoupení příjmů z veřejných financí, bývají menší s kratší působností a menším počtem sledujících na sociálních sítích, přičemž požadují nižší členské příspěvky a mají vyšší účast na závodech vzhledem k počtu členů, tito závodníci však dosahují horších průměrných výsledků a kvality.