Vliv informačních a komunikačních technologií (ICT) na rozvoj podnikatelského prostředí ve vybraných evropských státech - Blažek, Jiří; Dvouletý, Ondřej; Svobodová, Ivana, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce zkoumá vliv informačních a komunikačních technologií (ICT) na rozvoj podnikatelského prostředí ve vybraných evropských státech. Cílem práce bylo ukázat do jaké míry kvalita informačních a komunikačních technologií ovlivňuje rozvoj podnikatelského prostředí. Dále pak ukázat jaký vliv mají ICT vybrané faktory na rozvoj dílčích prvků podnikatelského prostředí. Na základě teoretických poznatků byly sestaveny modely pro celkové i dílčí prvky a provedena regresní analýza vlivu vybraných ukazatelů, které byly uvedeny v teoretické části na podnikatelské prostředí. Metodou výzkumu byla zejména metoda nejmenších čtverců (OLS) pro odhad parametrů jednotlivých modelů. Byl prokázán statisticky významný vliv některých částí ICT na vznik nových podniků a to zejména pro s ICT spojené Podnikatelské prostředí, Infrastrukturu a Sociální prostředí. Na dílčí prvky podnikatelského prostředí pak má vliv např. použití ICT v B2C styku, vládní vize v ICT, dostupnost nejnovějších technologií, kapacita pro inovace a zabezpečené servery na milion obyvatel. Naopak některé proměnné mají vliv negativní.
Vedoucí práce: Ondřej Dvouletý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses