Developerský projekt - Komerční development - Takáč, Daniel (2024)
Cílem diplomové práce je představení konkrétního záměru komerčního využití vybraného pozemku a zhodnocení jeho proveditelnosti z právního, stavebního, obchodního a finančního hlediska. Záměrem je výstavba retail parku ve městě Slaný. Práce je rozdělena na Teoreticko-metodologickou část a Praktickou část. Teoreticko-metodologická část je věnována popisu developerského procesu s důrazem na financování a řízení rizik, dále metodám oceňování nemovitostí a představení trhu s maloobchodními prostory v České republice. Praktická část obsahuje analýzy územního plánu, vlastnických vztahů u předmětných parcel, stavebních nákladů, PESTLE, a také analýzu lokality a konkurence. Výstupem je stavební návrh retail parku, obchodní strategie pro záměr a finanční model, obsahující diskuzi finančních nákladů, ocenění pozemku a ocenění projektu. Z finančního hlediska je záměr hodnocen pomocí ukazatele IRR.