Vývoj dôchodkových systémov v Českej a Slovenskej republike od vzniku samostatných štátov do súčasnosti (1993 - 2023) : komparácia a perspektívy - Brozmannová, Tereza (2024)
Cieľom tejto práce bolo porovnanie vývoja dôchodkových systémov Českej a Slovenskej republiky v časovom horizonte 30 rokov od rozdelenia spoločného štátu v roku 1993 až po súčasnosť, so zameraním na starobné dôchodky. Teoretická časť práce približuje históriu vzniku dôchodkových systémov vo svete. Vysvetľuje a definuje rôzne typy konštrukcií penzijných systémov, spôsobov financovania a vyplácania dávok. Taktiež chronologicky prechádza zmenami dôchodkového systému a ich legislatívnymi základmi počas rôznych vlád v Česku a na Slovensku. V praktickej časti práca analyzuje najvýznamnejšie reformy oboch dôchodkových systémov od rozdelenia Československa. Porovnáva ich úspešnosť a diskutuje o ich následkoch na základe verejne dostupných dát. Ďalej sa zameriava na súčasný stav českého a slovenského dôchodkového systému a diskutuje ich predpoklady do budúcnosti. Výsledkom práce bolo zistenie, že napriek tomu, že implementácia druhého piliera prebehla o niečo úspešnejšie na Slovensku, v jeho dnešnom stave nevie zabezpečiť udržateľnosť systému. Ani jeden systém nemôžeme považovať za udržateľný, ale český systém bude demografickým zmenám pravdepodobne odolávať trochu lepšie, napriek niektorým horším demografickým predpokladom.