Vývoj dôchodkových systémov v Českej a Slovenskej republike od vzniku samostatných štátov do súčasnosti (1993 - 2023) : komparácia a perspektívy - Brozmannová, Tereza; Novotný, Jáchym; Mičáň, Alex; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cieľom tejto práce bolo porovnanie vývoja dôchodkových systémov Českej a Slovenskej republiky v časovom horizonte 30 rokov od rozdelenia spoločného štátu v roku 1993 až po súčasnosť, so zameraním na starobné dôchodky. Teoretická časť práce približuje históriu vzniku dôchodkových systémov vo svete. Vysvetľuje a definuje rôzne typy konštrukcií penzijných systémov, spôsobov financovania a vyplácania dávok. Taktiež chronologicky prechádza zmenami dôchodkového systému a ich legislatívnymi základmi počas rôznych vlád v Česku a na Slovensku. V praktickej časti práca analyzuje najvýznamnejšie reformy oboch dôchodkových systémov od rozdelenia Československa. Porovnáva ich úspešnosť a diskutuje o ich následkoch na základe verejne dostupných dát. Ďalej sa zameriava na súčasný stav českého a slovenského dôchodkového systému a diskutuje ich predpoklady do budúcnosti. Výsledkom práce bolo zistenie, že napriek tomu, že implementácia druhého piliera prebehla o niečo úspešnejšie na Slovensku, v jeho dnešnom stave nevie zabezpečiť udržateľnosť systému. Ani jeden systém nemôžeme považovať za udržateľný, ale český systém bude demografickým zmenám pravdepodobne odolávať trochu lepšie, napriek niektorým horším demografickým predpokladom.
Vedoucí práce: Jáchym Novotný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses