Způsoby hodnocení kritérií kvality ve veřejných zakázkách - Mazavin, Maksim (2024)
Zákon o zadávání veřejných zakázek vyžaduje použití ekonomické výhodnosti, definované poměrem ceny a kvality, jako základního kritéria pro hodnocení nabídek. V zákoně však chybí přesné definice kritérií kvality a způsobů jejich hodnocení. Proto daná diplomová práce zaměřuje na tuto mezeru a zabývá se způsoby hodnocení kritérií kvality ve veřejných zakázkách. V teoretické části jsou uvedeny klíčové aspekty současné i minulé právní úpravy se zaměřením na proces a kritéria hodnocení. Rovněž jsou představeny relevantní poznatky z oblasti vícekriteriálního rozhodování se zaměřením na kritéria kvality. Vlastní výzkum je založen na vzorku 300 zakázek uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek, z nichž každá byla hodnocena alespoň podle dvou kritérií. Předmětem výzkumu je především to, jak zadavatelé nakládají s kritérii kvality, konkrétně jak kvalitu definují, jaké metody používají k jejímu hodnocení, a zda jsou tyto metody v souladu s teorií. Z výsledků výzkumu vyplývá, že kategorie kritérií kvality, jejich konkrétní druh a typ veřejné zakázky významně ovlivňují způsob nakládání s kritérii kvality. Tyto poznatky přispívají k rozšíření znalostní základny v oblasti veřejných zakázek.