Analýza dopadu dlouhodobé nezaměstnanosti na psychické zdraví obyvatel České republiky - Veselá, Jolana (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu vztahu dlouhodobé nezaměstnanosti a duševního zdraví obyvatel v jednotlivých krajích České republiky. Duševní zdraví obyvatel je měřeno na základě počtu pacientů léčících se ze závislosti na alkoholu. V praktické části práce jsou odhadnuty tři modely prostřednictvím metody nejmenších čtverců (OLS). Nejprve je vztah dlouhodobé nezaměstnanosti a počtu pacientů odhadován pro obě pohlaví dohromady, následně pro každé pohlaví zvlášť. Na základě těchto modelů lze interpretovat vliv pro jednotlivá pohlaví. Vliv dlouhodobé nezaměstnanosti na počet pacientů léčících se ze závislosti na alkoholu není prokázán, avšak jako statisticky významná proměnná, jenž ovlivňuje duševní zdraví mužů, se projevuje míra nezaměstnanosti. V jednotlivých modelech je jako statisticky významná proměnná vykazována proměnná zastupující vzdělání.