Zdanenie slovenského bankového sektoru - Nikerle, Erik; Fiala, Lukáš; Vyletelka, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práca je zameraná na vplyv zdanenia bánk na Slovensku. Špeciálna pozornosť je venovaná bankovému odvodu, platnému od roku 2012 do roku 2020. V novej podobe bola táto forma zdanenia obnovená od začiatku aktuálneho roku. Primárna pozornosť je venovaná vplyvu daňového zaťaženia bánk na ich hospodárenie a následnej predikcii tohto vývoja na najbližšie roky. Pre zistenie toho, či priamy vzťah medzi mierou daňového zaťaženia a vybranými položkami naozaj existuje, sú stanovené tri hypotézy. Prvá hovorí o bezvýznamnosti vzťahu medzi mierou zdanenia a nákladmi, druhá naopak o existencii negatívneho vzťahu medzi zdanením a ziskom a posledná hovorí o poklese ziskov bánk v nasledujúcich rokoch. Pre potvrdenie alebo vyvrátenie týchto hypotéz, boli použité rôzne kvantitatívne metódy, z ktorých bol následne vyvodený záver potvrdzujúci vplyv daňového zaťaženia na hospodárenie bánk.
Vedoucí práce: Lukáš Fiala
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses