Vplyv podielu vlastníckeho bývania na mieru nezamestnanosti - Kucková, Adriana; Špeciánová, Jitka; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cieľom bakalárskej práce je preskúmať a otestovať vzťah medzi podielom vlastníckeho bývania a mierou nezamestnanosti v 77 okresoch Českej republiky za rok 2021. Výskum analyzuje jednotlivé okresy a ich rozdielne miery nezamestnanosti a skúma či je jedným z determinantov mier nezamestnanosti podiel vlastníckeho bývania. Dáta sú použité z Českého štatistického úradu a spracované do ekonometrického OLS modelu. Výsledky ukázali, že podiel vlastníckeho bývania na mieru nezamestnanosti je negatívny a je štatisticky významný. Konkrétne, ak sa zvýši o 1 percentuálny bod podiel vlastníkov bývania, tak sa zníži miera nezamestnanosti v priemere o takmer 0,13 percentuálnych bodov. Spomenutý je aj efekt uzamknutia, ktorý môže obmedziť mobilitu vlastníkov nehnuteľností. Práca poskytuje empirické dôkazy o tom, ako vplýva trh práce na mieru nezamestnanosti v Českej republike, kde to doposiaľ nebolo natoľko preskúmané. Zistenia štúdie môžu pomôcť poskytovateľom bývania a vývoju lokálnych pracovných trhov. Prispieva aj k poznaniu vplyvu vlastníckeho práva na socioekonomické aspekty života.
Vedoucí práce: Jitka Špeciánová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses