Kulturní akce jako nástroj pro udržení kulturní identity vietnamské menšiny v České republice - Walterová, Anna (2024)
Práce se zabývá kulturním festivalem Banán Fest jako prostředku pro posílení a udržení kulturní identity vietnamské menšiny žijící v České republice. Cílem práce je analyzovat úlohu kulturního festivalu zaměřeného na vietnamskou kulturu a poskytnout podrobný pohled na způsoby, jakými tento festival ovlivňuje vietnamskou komunitu. Náplň teoretické části tvoří popis pojmů kulturní identita a migrace, včetně výzev s ní spojené. Dále poskytuje přehled o vietnamské komunitě v ČR, její historii a současném stavu. Pozornost bude věnována i organizačnímu spolku Viet up a Banán Festu, včetně celé organizaci festivalu. Praktická část zkoumá vliv festivalu na vietnamskou komunitu a jak přispívá k její integraci a posílení kulturní identity. Součást výzkumu jsou individuální rozhovory s organizátory a dotazníkové šetření mezi účastníky festivalu. V závěru jsou zhodnoceny hypotézy spojené s účinností Banán Festu.