Didaktická analýza učiva o dlouhodobém majetku v předmětu účetnictví na obchodních akademiích - Klíma, Tomáš (2024)
Práce je zaměřena na didaktickou analýzu učiva o dlouhodobém majetku v předmětu účetnictví na obchodní akademii – konkrétně v druhém koncentrickém okruhu. První část je zaměřena na teoretické aspekty a principy středoškolského vzdělávání ekonomického zaměření. Druhá část teoreticky popisuje oblast dlouhodobého majetku z pohledu účetní jednotky – zejména legislativu a praxi účtování. Třetí část se věnuje uchopení tematického celku účtování dlouhodobého majetku z pohledu kurikulárních dokumentů – popisuje vymezení této problematiky v RVP vydávaném Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a nabízí variantu překlopení do ŠVP obchodní akademie. Předposlední část práce je zaměřena na možné didaktické uchopení tematického celku v předmětu účetnictví ve 3. ročníku obchodní akademie. Zpracování je členěné do jednotlivých vyučovacích hodin, přičemž každá hodina má stanovený cíl a nabízí postup, jak těchto cílů dosáhnout. Součástí každé podkapitoly jsou i didaktické pomůcky jako prezentace s teoretickým ukotvením dané problematiky nebo pracovní listy s neřešenými účetními případy. Závěrečná část práce zjišťuje zpětnou vazbu žáků třetího ročníku obchodní akademie na metodické zpracování tématu.