Možnosti obnovy a využití pražských sokoloven na příkladu sokoloven na území MČ Praha 9 - Studená, Markéta (2024)
Tato práce na příkladu konkrétních pražských sokoloven popisuje rozdílné osudy těchto staveb, jejich proměny v průběhu historie a diskutuje možnosti optimálního využití sokoloven v budoucnosti. Cílem je identifikovat možné způsoby využití, financování a zajištění udržitelnosti sokolských budov na území Prahy 9. Sokolovny zůstávají klíčové pro kvalitu života obyvatel města. Sokol je stále oblíbený, nikoliv pro svou národoveckou minulost, ale především jako dostupná forma cvičení. Tělocvičny v pražských sokolovnách jsou celoročně využívány pro širokou škálu sportovních aktivit, jejichž nabídka závisí na zájmu a iniciativě jednotlivých sokolských jednot. Některé i dnes ve své lokalitě zastávají kulturní funkci. Rozvoj jednot, a tím i sokoloven, je však omezen kapacitou oddílů, nedostatkem dobrovolníků a závislostí Sokola na dotacích.