Zhodnocení využití nástrojů eGovernmentu : komparace praktického využití mezi obcemi s různou úrovní přenesené působnosti - Rondošová, Kristýna; Burianová, Lucie; Šimčík, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím nástrojů eGovernmentu v obcích s různou úrovní přenesené působnosti. Cílem práce je posoudit, zda implementace nástrojů eGovernmentu v obcích s různou úrovní přenesené působnosti vedla k zefektivnění a zjednodušení procesů při poskytování veřejných služeb. Práce zasazuje téma eGovernmentu do teorií veřejné správy a předkládá všeobecný přehled časové posloupnosti vzniku jednotlivých nástrojů. S tímto přehledem je následně komparován průběh implementace nástrojů eGovernmentu v obcích s různou úrovní přenesené působnosti. Dále práce shrnuje přehled cílů kladených jednotlivými vládními strategiemi v letech 2010-2021. K získání dat bylo uskutečněno dvanáct rozhovorů s různými zástupci všech typů obcí z Libereckého a Středočeského kraje. Z komparace dat a informací z rozhovorů vyplývá, že implementace nových nástrojů eGovernmentu vždy nepřináší pouze zefektivnění procesů v úřadu. Častá je neoptimální komunikace ze strany státu, která obcím přináší komplikace při výkonu úřadu. Naopak propojení jednotlivých nástrojů eGovernmentu úřadům přináší efektivnější procesy a zjednodušení práce. Z analýzy implementace nástrojů eGovernmentu s ohledem na čas vyplývá, že mezi jednotlivými typy obcí jsou běžné disparity. Jsou ale i případy, kdy implementace probíhá shodně v různých typech obcí a v souladu s časovým harmonogramem státu.
Vedoucí práce: Lucie Burianová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses