Strategie a postoje k zálohovému systému v rámci konceptu cirkulární ekonomiky - Malíková, Klára (2024)
Tato diplomová práce se zabývá jedním z dílčích témat cirkulární ekonomiky, zavedením zálohového systému na PET lahve a plechovky. Cílem práce je analyzovat postoje jedinců k problematice nakládání s těmito druhy obalů. Konkrétně bylo zjišťováno, jaké jsou třídící návyky českých spotřebitelů a jak se staví k plošnému zavedení systému záloh. Práce zahrnuje část teoretickou a praktickou. Teoretický základ vychází z evropské a české legislativy, které stanovují zásadní cíle v rámci odpadového hospodářství. Součástí je také analýza produkce odpadů, současné míry třídění a úrovně recyklace v České republice včetně komparace s ostatními státy světa. Diskutováno je zavedení plošného zálohového systému po vzoru jiných evropských zemí, včetně zmínění ekologických a ekonomických aspektů. Samostatná kapitola je věnována rešerši existujících výzkumů ohledně přístupů Čechů k třídění a zálohování. V rámci praktické části byl proveden kvantitativní výzkum ve formě dotazníkového šetření mezi obyvateli obce Kralupy nad Vltavou. Cílem bylo odhalit, jaký postoj zaujímají k zálohování a jaká je jejich ochota třídit odpad. K ověření hypotéz byly použity metody deskriptivní a inferenční statistiky. Bylo zjištěno, že převládá pozitivní postoj k zavedení zálohového systému. Také bylo potvrzeno, že zálohování jsou více nakloněni starší jedinci, a zároveň více ženy než muži. Přínosem práce je navrhovaný koncept systému sběru PET lahví a plechovek v rámci základních škol s využitím prvků gamifikace, který lze využít i v rámci jiných organizací. Zároveň výsledky této práce mohou přispět k lepšímu pochopení vztahu jedinců k třídění a zálohování.