Diferenciace krajů ČR podle ukazatelů znalostní ekonomiky - Horská, Eliška (2024)
Tato diplomová práce řeší znalostní ekonomiku, jakožto klíčový aspekt hospodářského růstu území v prostředí globalizace a rychlého společenského pokroku. Způsob řešení této problematiky vychází z metodiky Světové banky, kdy je pozornost věnována čtyřem pilířům znalostní ekonomiky, které jsou modifikovány a zkoumány na úrovni krajů České republiky v letech 2016 a 2021, s cílem zjištění, který kraj má ve znalostní ekonomice nejlepší postavení. Ze zkoumání této problematiky vychází, že pro růst celkové produktivity je zásadní příspěvek znalostí a prohlubování lidského kapitálu, který pozitivně ovlivňuje vývoj znalostní ekonomiky ve všech jejích pilířích. Výsledky práce ukazují, že nejlepší postavení ve znalostní ekonomice má v rámci zkoumaných let Hlavní město Praha, jakožto ekonomické a vědecké centrum České republiky. Naopak nejhorší postavení vykazuje kraj Karlovarský, procházející transformací a potýkající se s řadou strukturálních problémů.