Počiatky obchodu s produktom “E-cigarety” a prístup firiem k užívateľom - Letko, Adam; Koľveková, Gabriela; Rusmichová, Lada; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Predmetom tejto práce sú e-cigarety, ktoré predstavujú alternatívu k tradičným tabakovým výrobkom. Teoretická časť prezentuje charakteristiky e-cigariet a obchodovanie s nimi v rôznych regiónoch sveta, kde sa uplatňujú podobné marketingové stratégie s kultúrnymi a legislatívnymi odlišnosťami. Tieto rozdiely sú podnetom pre skúmanie konkrétnej maloobchodnej siete predajní v regióne na západnom Slovensku a prístupu firiem k užívateľom. Pre analýzu dát získaných od konkrétnej firmy v období 2020-2023 boli zvolené štatistické metódy. Uvádzanie jednotlivých produktov na trh bolo postupné, preto analýza zvolila viaceré skupiny produktov. Dáta o predaji výrobkov každej skupiny boli zozbierané, očistené a popísané deskriptívnou štatistikou. Tento súbor údajov bol základom pre identifikáciu trendov v predaji e-cigariet na slovenskom trhu a nasledovaný metódou ANOVA pre zistenie sezónnosti predaja týchto produktov. Záver práce sumarizuje hlavné zistenia a odporúča stratégie pre zlepšenie postavenia elektronických cigariet na trhu v kontexte ochrany verejného zdravia a regulatívneho rámca.
Vedoucí práce: Gabriela Koľveková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses