Vývoj energetického trhu v ČR mezi roky 2015-2022 - Brožková, Kateřina; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Koten, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce přináší analýzu faktorů, které přispěly mezi lety 2015 až 2022 k nárůstu cen elektřiny pro koncové spotřebitele. Teoretická část práce shrnuje charakteristiku energetického trhu s důrazem na metody regulace v energetice, představuje hlavní aktéry na trhu s elektřinou a legislativu, která energetiku zaštiťuje. Zahrnuje také ekonomické teorie, které se zaměřují na regulaci. Praktická část práce analyzuje jednotlivé faktory, které přispěly ke změnám na trhu s elektřinou. Mezi ně patří evropské klimatické dohody, vývoj na trhu se zemním plynem, ceny emisních povolenek, odklon od fosilních paliv, válka na Ukrajině a další. Tyto faktory způsobily růst cen elektřiny, který v roce 2022 vyvrcholil propuknutím energetické krize. V rámci praktické části je provedena analýza cenové regulace trhu s elektřinou v ČR, která je následně porovnána s přístupy Německa, Polska a Slovenska. Témata zaměřená na energetiku v současné době silně rezonují v rámci celé společnosti. Diskuse o bezpečnosti dodávek energie, cenách a budoucnosti energetiky hrají významnou roli v hospodářské politice. S ohledem na aktuální energetickou krizi, geopolitickou situaci a stále rostoucí zájem o životní prostředí je naléhavě nutné hledat nové strategie, které zajistí dostatek energie pro občany za dostupné ceny. Analýza potvrzuje stanovenou hypotézu, která zní: Na růst cen elektřiny pro spotřebitele v České republice měly nejvýznamnější vliv exogenní faktory. Data ukazují, že největší podíl na růstu cen elektřiny v posledních letech mají klimatické dohody, kvůli kterým se Česko snaží zvýšit podíl alternativních zdrojů energie na energetickém mixu a uzavírat uhelné elektrárny. S tím jsou spojeny i rostoucí ceny emisních povolenek. Válka na Ukrajině způsobila propuknutí energetické krize na už velice napjatém trhu s energiem
Z porovnání přístupů k regulaci mezi ČR, DE, PL a SK vyplývá, že i když zmíněné státy regulují ceny pomocí různých přístupů, přesto jsou hlavním faktorem ovlivňující konečnou cenu, přístupy jednotlivých států k přechodu na „čistou energii“ a rychlost splňování emisních cílů.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses