Analýza věkové diverzity ve vybrané organizaci - Strnadová, Barbora; Legnerová, Kateřina, 1965-; Černá, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce na téma Analýza věkové diverzity ve vybrané organizaci má za cíl zanalyzovat přístup vybrané organizace k věkové diverzitě a její vliv na skupinu zaměstnanců, kterých se toto téma týká. Práce se blíže zaměřuje na spolupráci, předávání znalostí a dovedností mezi zaměstnanci ve věku 18-30 let a zaměstnanci nad 55 let a na potenciální překážky s tímto tématem spojené. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se zabývá organizační kulturou, diverzitou a inkluzí, dále diversity managementem, age managementem a mezigeneračním učením. Praktická část práce se věnuje výzkumu, který je proveden smíšenou formou, a to kombinací kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Kvalitativní část výzkumu je provedena pomocí polostrukturovaného hloubkového rozhovoru, po němž následuje kvantitativní část výzkumu, a to formou dotazníkového šetření. Výsledkem tohoto výzkumu je analýza přístupu vybrané organizace k age managementu a dále analýza spolupráce a předávání znalostí mezi věkovými skupinami. Na základě těchto dat jsou společnosti navrhnuta doporučení, jejichž následná implementace může obohatit age management vybrané společnosti a zároveň podpořit předávání znalostí a dovedností mezi věkovými skupinami.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses