Ocenenie spoločnosti ČD Cargo, a.s. - Daubner, Ján (2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá stanovením tržnej hodnoty spoločnosti ČD Cargo a.s. k 31.12.2022. Práca zahŕňa strategickú a finačnú analýzu spoločnosti s cieľom stanoviť kľúčove predpoklady pre finančný plán a budúci vývoj spoločnosti. Za využitia metód diskontovaného peňažného toku a tržných multiplikátorov je odhadnutá tržná hodnota. Na vykonanie týchto analýz sú využité vlastné účtovné výkazy spoločnosti a ďalšie verejne dostupné zdroje. Práca je rozdelená do štyroch častí: úvod, teoretická časť, praktická časť a záver. V teoretickej časti je definovaný účel a podstata oceňovania, vybrané nástroje a metódy strategickej a finančnej analýzy, ktoré budú aplikované na konkrétnu podnikovú entitu v praktickej časti. Výsledkom práce je kvantifikovaná hodnota spoločnosti ale aj identifikované silné a slabé stránky či komplexný pohľad na finančné zdravie podniku. Táto diplomová práca je užitočným nástrojom pre odborníkov a manažérov, ktorí sa zaujímajú o hodnotu a manažment spoločnosti ČD Cargo, a.s. na pozadí súčasného dynamického obchodného prostredia.