Analýza marketingové strategie vybrané nízkonákladové letecké společnosti - Poláčková, Michaela (2024)
Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený pohled na marketingovou strategii nízkonákladové letecké společnosti Smartwings v porovnání s konkurenční společností Ryanair, zdůraznit klíčové rozdíly a podobnosti a nabídnout doporučení, jak by mohla společnost Smartwings optimalizovat své přístupy kzákazníkům a zvýšit svou konkurenceschopnost na trhu letecké dopravy. Teoreticko-metodologická část práce má za úkol vymezit pojmy letecká doprava, marketingová strategie služeb, situační analýza a stanovit metody práce. Poznatky z rešerše literatury jsou aplikovány v navazující praktické části na konkrétní nízkonákladové letecké společnosti. V praktické části práce je nejprve blíže představen trh letecké dopravy v České republice. Následně jsou představeny obě analyzované letecké společnosti a jejich marketingové mixy, na jejichž základě je provedena vzájemná komparace. V neposlední řadě je vyhodnoceno vlastní dotazníkové šetření. V závěru práce jsou zodpovězeny výzkumné otázky a formulována doporučení vedoucí ke zlepšení pozice společnosti.