Jaké faktory ovlivňují rozhodnutí generace Z reagovat na pracovní inzeráty - Kaufmannová, Miriam (2024)
Tématem této diplomové práce je zkoumání vztahu Generace Z k pracovním inzerátům. Generace Z je pro účely této studie definována jedinci narozenými v letech 1995 až 2012. Cílem práce bylo identifikovat faktory, které ovlivňují reakci zástupců Generace Z na pracovní inzeráty. Pro dosažení tohoto cíle byla využita kombinace sekundárních dat v teoretické části a primárních dat v praktické části. Teoretická část se zaměřuje na dva hlavní aspekty: preference Generace Z v oblasti zaměstnání a tvorbu pracovních inzerátů. Praktická část je také rozdělena do dvou částí. Prvním z nich je dotazníkové šetření, které sloužilo k identifikaci preferencí Generace Z v pracovních inzerátech. Druhý výzkum navazuje na dotazníkové šetření a zahrnuje modelování reálných pracovních inzerátů, které byly zveřejněny na kariérních stránkách společnosti X. Byl sledován počet uchazečů přihlášených na danou pracovní pozici a poskytnuté informace o důvodech přihlášení prostřednictvím motivačních dopisů a dotazníků v rámci náborového chatbota, kterým kandidáti prošli v průběhu výběrového řízení.