Motivácia a bariéry vo vzdelávaní príslušníkov ZVJS na Slovensku - Gajdošová, Romana (2024)
Vzdelávanie zamestnancov v súkromnej ale i štátnej sfére je významné pre zvyšovanie ich kvalifikácie a zlepšenie výkonnosti, čo prispieva ku zvyšovaniu konkurencieschopnosti jednotlivcov aj celej organizácie. Vzdelávanie v štátnej sfére, kam patrí i Zbor väzenskej a justičnej stráže na Slovensku, však má svoje špecifiká. Príslušníci ZVJS musia byť pripravení na plnenie komplexných úloh, ktoré vyžadujú porozumenie rôznych aspektov služby občanom. Cieľom tejto práce je preto identifikovať motivátory a bariéry vo vzdelávaní príslušníkov ZVJS na Slovensku. Na jeho splnenie bola využitá metóda dotazníkového šetrenia, na ktoré odpovedalo 363 príslušníkov ZVJS z celého Slovenska. Výsledky výskumu ukazujú, že príslušníci sú motivovaní osobným a profesijným rastom a vnímajú vzdelávanie ako nástroj na sebarozvoj. Hlavnou prekážkou je nedostatok času spôsobený vysokým pracovným vyťažením.