Vliv výroby olomouckých tvarůžků na rozvoj oblasti Loštic a jejich využití v gastronomii - Nejedlá, Iveta (2024)
Cílem této práce je analyzovat vliv produkce olomouckých tvarůžků na socioekonomický rozvoj oblasti Loštic, porovnat povědomí obyvatel Prahy a Olomouckého kraje o tomto produktu a zjistit, jak by díky svým nutričním hodnotám mohl přispět k renomé české gastronomie. V práci je použit kvalitativní výzkum v podobě polostrukturovaných rozhovorů a kvantitativní šetření mezi obyvateli. Z analyzovaných dat vyplývá, že výroba významně ovlivňuje rozvoj obce a přispívá k její atraktivitě. Obyvatelé obou krajů vnímají tvarůžky jako součást české gastronomie a větší polovina respondentů je konzumuje. Většina si ale nespojí jméno firmy A.W. spol. s r.o. s jejich výrobou. Obyvatelé Olomouckého kraje mají větší povědomí o aktivitách spojených s tvarůžky a experimentují více s chuťovými kombinacemi. Obyvatelé Prahy zase více ví o historii tvarůžků. Výsledkem práce je kromě analýzy vlivu na rozvoj oblasti a renomé gastronomie také návrh dezertu, který by mohl přispět k větší oblibě tvarůžků a přilákání návštěvníků do oblasti Loštic.