Dětské folklorní soubory a jejich současný význam pro zachování tradiční lidové kultury - Nováková, Aneta (2024)
Tato bakalářská práce má za cíl zjistit motivaci dětí pro věnování se folklorní činnosti, vztah k folkloru a důvody pro vstup do souboru. Pro větší komplexnost práce je uvedeno porovnání situace v Praze a na Chodsku, kde tradice stále žijí. Výzkum probíhal ve dvou vybraných dětských folklorních souborech, zvolen byl jeden zástupce z Prahy a druhý z Domažlic. Metodami výzkumu byly zvoleny polostrukturované a strukturované rozhovory, které probíhaly s vedoucími vybraných souborů a s jejich členy. V praktické části byly představeny výsledky výzkumu v jednotlivých souborech a následně byly porovnány. Výstupem práce jsou doporučení pro vedoucí souboru, která byla stanovena na základě výsledků výzkumu. Doporučení se týkala zejména způsobu motivace dětí. Také bylo nastíněno, jak by mohly být soubory zviditelněny, aby přilákaly nové členy.