Work-life balance pedagogů na ZŠ - Kutišová, Kateřina (2024)
Práce se zaměřuje na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem u pedagogů vybrané základní školy. Work-life balance zvyšuje efektivitu a spokojenost v klíčových oblastech života. Organizace by měly o životní rovnováhu svých zaměstnanců pečovat. Cílem práce bylo odhalit faktory bránící rovnováze mezi pracovním a soukromým životem pedagogů a navrhnout managementu vybrané základní školy možnosti pro zlepšení rovnováhy pedagogů. V práci jsou využita primární data, která jsou získána kvantitativní i kvalitativní metodou. Bylo provedeno dotazníkové šetření pro obecný náhled na dané téma a poté polostrukturované rozhovory s pedagogy vybrané základní školy. Výsledky práce ukázaly, že všichni pedagogové vnímají prolínání práce do soukromí. Jako hlavní faktory, které způsobují nerovnováhu pedagogů vybrané ZŠ, byly vyhodnoceny rodinné požadavky, zdravotní potíže a pracovní tlak, který je způsobený převážně velkým pracovním vytížením.