Postaudit investičního projektu - Šubert, Jan (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na provedení postauditu úspěšného investičního projektu: Otevření nové pobočky konzultační softwarové společnosti CGI IT Czech Republic. Výzkum odhalil nejen pozitivní odchylky, jako je vyšší počet zaměstnanců a lepší pracovní efektivita, ale také negativní odchylky, jako jiná poskytovaná práce a odlišné zdroje cíleného recruitmentu. Příležitosti pro zlepšení byly zjištěny primárně ve fázi přípravy projektu, zejména pak v rozhodovacím procesu a analýze rizik. Výzkum rovněž poukázal na optimalizovatelné postupy plánování scénářů, jejichž imperfekce vedly k nepřesným predikcím a dalším nepředvídaným odchylkám. Práce doporučuje kvalitní a důkladnou dokumentaci jednotlivých fází investičních projektů a následnou archivaci. Na celkovém úspěchu auditovaného projektu měla největší podíl jeho celková flexibilita, nasazení projektového týmu a účinnost preventivních opatření. Závěrečným potvrzením teoretických východisek je, že systematický postaudit může firmám skutečně umožnit účinně identifikovat příčiny odchylek, optimalizovat strategie a zvýšit tak úspěšnost budoucích projektů, čímž přispívá k jejich dlouhodobé udržitelnosti.