Kulturní a společenské dopady suburbanizace v obci Zeleneč - Marešová, Karolína; Kouba, Vojtěch, 1983-; Lindner, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Suburbanizace vytváří problémy v oblasti dopravy, životního prostředí i společenských vztahů. Tato diplomová práce zkoumá, jak se Zeleneč, malá obec za Prahou, s těmito dopady vypořádává, a snaží se nabídnout doporučení pro obce, které čelí podobným výzvám. Cílem práce je zjistit, jaké kroky vedení obce v souvislosti s nárůstem počtu obyvatel podniklo, a jaké to mělo dopady na místní obyvatelstvo. Z metodologického hlediska využívá dotazníkové šetření provedené mezi obyvateli obce a polostrukturované rozhovory se současným i bývalým starostou. Výsledky ukazují, že obec vyloučila větší napětí mezi starými a novými obyvateli prostřednictvím rozvoje infrastruktury a částečně zabránila ztrátě identity podporou komunit a kultivací prostředí. Problémy s dopravou a monofunkčnost území však stále přetrvávají. Poučení ze zkušeností Zelenče poskytuje poznatky pro podporu udržitelného suburbánního rozvoje v jiných obcích.
Vedoucí práce: Vojtěch Kouba
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses